Tekst

Photos from my Adventures in Norway and the rest of the World..

17. juli 2013

LÅVESVALE Hirundo rustica

Nå om dagen er Låvesvale ungene på vei ut av redene, øver på og fly men trenger fortsatt foreldrene til og skaffe mat inntil de blir dyktige nok til og klare seg selv... Har en serie med bilder som er tatt de siste dagene som jeg viser her..

Låvesvalen er en elegant flyger. Den er 16-22 cm og skiller seg fra de andre skandinaviske svaleartene med sin røde panne og strupe og sitt sorte brystbånd. Låvesvalehannen har den lengste halen av de tre svaleartene i landet. Den utvokste låvesvalen er svart med blå metallglans på ryggen og på vingeoversiden, men ungfuglene mangler denne metallglansen. Låvesvalens bryst er fløtefarvet, ofte med et brunlig skjær. Nebbet og de korte bena og føttene er sorte. Der er ikke stor forskjell mellom hannen og hunnen, men hannen har den lengste og dypest kløftete halen. Låvesvalen er som alle svaler en hurtig flyger. Til gjengjeld er den klønete på landjorden. De korte bena gir den en trippende gange, og fuglen må av og til ta til vingene for å holde balansen. Låvesvalen er en meget alminnelig hekkefugl, selv om bestanden de senere år er gått kraftig tilbake – muligvis som følge av bedre renhold i staller og fjøs, låvesvalens foretrukne hekkeplasser. Låvesvalene er meget selskapelige og ankommer omkring 1. mai i flokk, de sitter da ofte tett sammen på strømledningene. Om høsten reiser svalene til deres vinterkvarterer i det sydlige Afrika. De forlater landet omkring sist i september. Innen svalene forlater landet for vinteren søker de i store flokker mot takrørsbevoksninger for å overnatte før den lange flyveturen til Afrika. I gamle dager trodde man svalene overvintret på sjøbunnen, da hele flokken en morgen plutselig var vekk fra takrørsbevoksningen. Låvesvalens rede bygges typisk innendørs i bygninger, hvor de voksne fuglene har direkte adgang til det fri, dvs. i stall, uthus, garager eller sjøboder, der hvor det finnes åpne vinduer eller dører. Redene bygges opp på fremspring, f.eks. loftsbjelker. Redematerialet er mudder og strå, det kiles og klistres sammen til en stivnet masse som blir skålformet. Redet er foret med fjær og hår. Låvesvalen rekker å få to kull unger i løpet av en sommer. 1. kull egg, er hvite med brune pletter, de legges i begynnelsen av juni, mens 2. kull legges sist i juli. Eggene ruges i ca. 14 dager og ungene sitter ca. 3 uker i redet før de er flyvedyktige.


Låvesvale- Hirundo rustica;
16 kommentarer:

 1. Fin serie fra et hektisk svaleliv, Ole Arne.

  Ha en fortsatt fin sommer.

  SvarSlett
 2. Beautiful Swallows, all at feeding time.

  SvarSlett
 3. Låvasvale er en av de fineste fuglene jeg vet, og her dokumenterer du foringsprosessen med masse fine bilder, artig å se at de leverer mat på direkten før de lander skikkelig. Travel jobb å være fugleforeldre I disse tider.

  SvarSlett
 4. Gode blinkskudd av fuglene. Spesielt matingen.

  SvarSlett
 5. Så underbart fångat av svalorna! Vilka gap de har :)

  SvarSlett
 6. utrolige bilder, jeg er svært imponert Ole -Arne. jeg har svale under tak men få de ikke på bildebrikke, de er alt for raskt. Kjempe fine bilder.
  dirk :-)

  SvarSlett
 7. Hej
  Vilka underbara flyg och matningsbilder, verkligen läckert.
  Ha en fin kväll
  /Ingemar

  SvarSlett
 8. Knallfina bilder på svalorna. Minsann ingen enkel uppgift att fånga svalor i flykten !

  SvarSlett
 9. Tusen takk for kommentarene fra dere alle..

  SvarSlett
 10. Hei, utrolig flotte bilder du har fått av svalene! Jeg får dem aldri til å sitte rolig lenge nok til å få tatt bilde, de flyr hit og dit i en forrykende tempo! Så det blir alltid så dårlige bilder at jeg sletter dem! Misunner deg denne serien ja! Flott fanget!
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 11. Mange flotte kvalitetsbilder av låvesvalene.

  Fortsatt god sommer

  Ketil

  SvarSlett
 12. Flotte bilder av "hyper-vanskelige" motiv - lynkjappe fugler, dette!

  SvarSlett
 13. Her har du fått mange flotte bilder av Låvesvala. Mye action der svala er og vanskelig å feste brukbart på brikka men du har klart det utmerket.

  Ottar

  SvarSlett
 14. Takker så mye for kommentarene fra dere alle, og fortsatt God Sommer...

  SvarSlett
 15. Flotte bilder. Tar jeg feil når jeg mener å huske at vi også hadde låvesvaler med rødt bryst/buk i Trøndelag på 1970-tallet?

  SvarSlett