Låvesvalen er en elegant flyger. Den er 16-22 cm og skiller seg fra de andre skandinaviske svaleartene med sin røde panne og strupe og sitt sorte brystbånd. Låvesvalehannen har den lengste halen av de tre svaleartene i landet. Den utvokste låvesvalen er svart med blå metallglans på ryggen og på vingeoversiden, men ungfuglene mangler denne metallglansen. Låvesvalens bryst er fløtefarvet, ofte med et brunlig skjær. Nebbet og de korte bena og føttene er sorte. Der er ikke stor forskjell mellom hannen og hunnen, men hannen har den lengste og dypest kløftete halen. Låvesvalen er som alle svaler en hurtig flyger. Til gjengjeld er den klønete på landjorden. De korte bena gir den en trippende gange, og fuglen må av og til ta til vingene for å holde balansen. Låvesvalen er en meget alminnelig hekkefugl, selv om bestanden de senere år er gått kraftig tilbake – muligvis som følge av bedre renhold i staller og fjøs, låvesvalens foretrukne hekkeplasser. Låvesvalene er meget selskapelige og ankommer omkring 1. mai i flokk, de sitter da ofte tett sammen på strømledningene. Om høsten reiser svalene til deres vinterkvarterer i det sydlige Afrika. De forlater landet omkring sist i september. Innen svalene forlater landet for vinteren søker de i store flokker mot takrørsbevoksninger for å overnatte før den lange flyveturen til Afrika. I gamle dager trodde man svalene overvintret på sjøbunnen, da hele flokken en morgen plutselig var vekk fra takrørsbevoksningen. Låvesvalens rede bygges typisk innendørs i bygninger, hvor de voksne fuglene har direkte adgang til det fri, dvs. i stall, uthus, garager eller sjøboder, der hvor det finnes åpne vinduer eller dører. Redene bygges opp på fremspring, f.eks. loftsbjelker. Redematerialet er mudder og strå, det kiles og klistres sammen til en stivnet masse som blir skålformet. Redet er foret med fjær og hår. Låvesvalen rekker å få to kull unger i løpet av en sommer. 1. kull egg, er hvite med brune pletter, de legges i begynnelsen av juni, mens 2. kull legges sist i juli. Eggene ruges i ca. 14 dager og ungene sitter ca. 3 uker i redet før de er flyvedyktige.
Låvesvale- Hirundo rustica;
Fin serie fra et hektisk svaleliv, Ole Arne.
SvarSlettHa en fortsatt fin sommer.
Beautiful Swallows, all at feeding time.
SvarSlettLåvasvale er en av de fineste fuglene jeg vet, og her dokumenterer du foringsprosessen med masse fine bilder, artig å se at de leverer mat på direkten før de lander skikkelig. Travel jobb å være fugleforeldre I disse tider.
SvarSlettGode blinkskudd av fuglene. Spesielt matingen.
SvarSlettSå underbart fångat av svalorna! Vilka gap de har :)
SvarSlettutrolige bilder, jeg er svært imponert Ole -Arne. jeg har svale under tak men få de ikke på bildebrikke, de er alt for raskt. Kjempe fine bilder.
SvarSlettdirk :-)
Hej
SvarSlettVilka underbara flyg och matningsbilder, verkligen läckert.
Ha en fin kväll
/Ingemar
Knallfina bilder på svalorna. Minsann ingen enkel uppgift att fånga svalor i flykten !
SvarSlettstrålende bilder ole
SvarSlettTusen takk for kommentarene fra dere alle..
SvarSlettHei, utrolig flotte bilder du har fått av svalene! Jeg får dem aldri til å sitte rolig lenge nok til å få tatt bilde, de flyr hit og dit i en forrykende tempo! Så det blir alltid så dårlige bilder at jeg sletter dem! Misunner deg denne serien ja! Flott fanget!
SvarSlettMvh Lillian
Mange flotte kvalitetsbilder av låvesvalene.
SvarSlettFortsatt god sommer
Ketil
Flotte bilder av "hyper-vanskelige" motiv - lynkjappe fugler, dette!
SvarSlettHer har du fått mange flotte bilder av Låvesvala. Mye action der svala er og vanskelig å feste brukbart på brikka men du har klart det utmerket.
SvarSlettOttar
Takker så mye for kommentarene fra dere alle, og fortsatt God Sommer...
SvarSlettFlotte bilder. Tar jeg feil når jeg mener å huske at vi også hadde låvesvaler med rødt bryst/buk i Trøndelag på 1970-tallet?
SvarSlett